Zakaj je zgodnje učenje tujega jezika pomembno?

  • Otroci se hitreje naučijo naravne izgovorjave tujega jezika in boljše izgovarjajo tuje besede kot odrasli. Učenje tujega jezika v otroštvu izboljša posluh, obstaja tudi povezava med glasbenim posluhom in nadarjenostjo za jezike.
  • Otroci se radi učijo in spoznavajo nove stvari, za njih je učenje (če je prilagojeno njim) zabavno. Otroci se učijo tujega jezika preko pesmic, pravljic, posnemanja in iger, kar je njim popolnoma naravno.
  • Otroci imajo manjši besedni zaklad v svoje materinem jeziku in se lažje in hitreje naučijo tuj jezik, saj širijo besedni zaklad v obeh jezikih.
  • Otroci se ne obremenjujejo, če se zmotijo in z veseljem pokažejo svoje znanje staršem in učiteljem, četudi kakšno besedo izgovorijo napačno ali se zmotijo.
  • Tuj jezik otroku odpira njegovo obzorje, pripomore k razgledanosti in tudi samozavesti.
  • Otroci imajo več podpore pri učenju tujega jezika kot odrasli, ki morajo zbrati veliko več motivacije za učenje tujega jezika.
  • Če se želimo nečesa dobro naučiti, potrebujemo toliko in toliko časa oziroma treninga. Prej ko začnemo, več časa imamo na voljo.

Poleg prednosti pa se moramo zavedati, da je pomembno, da je učenje prilagojeno našim najmlajšim. Zgodnje opismenjevanje in siljenje k branju lahko privede do več škode kot koristi, zato je pomembno, na kakšen način se otroci učijo tujega jezika ter da je učenje prilagojeno naravnemu procesu učenja, kakor se otroci učijo tudi drugih stvari v življenju. Učenje tujega jezika pri najmlajših mora biti zabavno, neobremenjeno in čim bolj naravno.

Kdaj začeti z učenjem tujega jezika? Zavedajte se, da nikoli ni prezgodaj in nikoli ni prepozno, predvsem je pomembno, da je učenje prilagojeno vsakemu posamezniku. Vsekakor je dobro v otroštvu začeti čim prej, seveda pa ni potrebno, da vpišete svojega trimesečnega dojenčka v tečaj tujega jezika. Četudi pa ste starejši od 60. let pa nikakor ne pomeni, da vam tečaj tujega jezika ne bo koristil… Tudi v drugačnem smislu kot samo znanje tujega jezika. O tem pa drugič…

Vaši malčki se nam lahko vsak teden pridružijo na Jezikovnih igralnih uricah v Slovenski Bistrici in okolici, vse informacije pa najdete na spletni povezavi.